Return Share
Avinguda de la llum: la primera galeria subterrània d’Europa
Avinguda de la llum: la primera galeria subterrània d’Europa
Compartir Post
Barcelona Cultura Popular Història

La Avinguda de la llum: la primera galeria subterrània d’Europa 

Per tots és sabut que a Barcelona tenim patrimoni amagat fins i tot sota les pedres i en aquest cas és totalment cert. A sota plaça Catalunya, les Rambes, el carrer Pelai, Balmes i Bergara encara trobem les restes del que havia estat la famosa Avinguda de la Llum, la primera galeria subterrània d’Europa i una innovació en les galeries comercials modernes de la qual encara podem veure’n les restes.

L’any 1940 es va inaugurar l’elegant Avinguda de la Llum, un projecte de Jaume Sabaté Quixal enllaçat amb el projecte de “la Ciutat de la Llum”, que va estar en funcionament fins al tancament oficial l’any 1990. Aquesta avinguda subterrània va arribar a tenir 65 locals de tot tipus: cinemes, salons recreatius, barberies, etc. Pretenia que fos un símbol de luxe i riquesa.

Als anys 70, però, després de la primera època on regnava el glamur i l’esplandor, va començar la decadència d’aquesta galeria. Amb la disminució del control policial cada cop hi havia menys famílies de compres i més persones que hi anaven a beure alcohol. Aquesta decadència es pot veure en el famós videoclip de El Loquillo, publicat sis anys abans del tancament final de l’Avinguda de la Llum. De fet, la lletra de la cançó explica com era un bon lloc on acabar la nit i emborratxar-se.

 

 

L’abans i el després

Avui en dia encara es poden visitar de manera lliure les característiques columnes, malgrat que ara estan pintades de blanc i negre ja que han quedat integrades dins la botiga de cosmètics Sephora, situada al centre comercial El Triangle, i al vestíbul de l’estació de plaça Catalunya dels Ferrocarrils de la Generalitat, pintades de color groc. En les següents imatges podeu veure l’abans i el després.

BARCELONA AVENIDA DE LA LUZ

Què més es conserva?

En aquest reportatge de TV3 podem veure les poques parts encara es conserven, malgrat estar tancades al públic:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/proxima-estacio/entrem-lultim-vestigi-de-lavinguda-de-la-llum/video/5904366/

Des de les Activitats del Centre Europeu apostem per reivindicar el patrimoni del nostre entorn més enllà dels elements patrimonials més visitats i explotats, d’aquesta manera proposem valorar elements que semblen oblidats però que en el record de les persones i la ciutat estan molt presents.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar