A Catalunya podem trobar prop de 600 castells i fortificacions, que sense cap mena de dubte amaguen gran part de la nostra història.
Molts d’ells s’han construït degut a disputes entre poblats. De fet, ens remuntem a l’època medieval, quan entre el 716 i 726, Catalunya va ser ocupada pels Musulmans que varen arribar fins a França, on foren derrotats per les tropes franceses. Carlemany, Rei de França, per tal de restablir l’ordre, va definir el territori entre els Pirineus i l’Ebre com a Marca Hispànica, que fou objecte de reconquesta en perjudici dels musulmans.
Aquesta fita fou parcialment aconseguida i anomenada Catalunya Vella i posteriorment reforçada pels territoris que va ocupar Berenguer IV, príncep D’Aragó i que va ser anomenada Catalunya Nova. Per tal de protegir els territoris recuperats, es varen construir castells i fortificacions per prevenir possibles invasions, i que alhora traçaven una frontera en Catalunya i l’imperi musulmà. Vals descobrir quins són aquests 6 Castells espectaculars a Catalunya? Continua llegit!
El Castell de Requesens es troba al Massís de l’Albera, a una altitud de 500 metres. La vall i muntanya han donat nom a la fortificació que ha estat frontera i lloc de pas des de l’època dels romans ja que hi transcorria el límit entre les províncies romanes de la Gallia i Hispània. La fortificació apareix documentada per primer cop l’any 1050. El perímetre de castell medieval era el mateix que es conserva actualment, i estava format per una edificació conformada per muralles, torres rodones i quadrades, espitlleres… elements tradicionals de les construccions feudals.
Va pertanya a diferents senyors feudals, com els comtes de Rosselló, els comtes de Peralada o els comtes d’Empúries. Al segle XVI va passar a ser propietat de la família Rocaberti, comtes de Peralada, que el mantindrien fins al segle XIX. A dins de la muralla, era on se celebrava el mercat setmanal i on es refugiaven els pagesos que vivien en els voltants en temps de guerra. L’encís d’aquesta construcció l’han convertit en escenari de diverses pel·lícules com ‘El perfum’ o ‘El caballero del dragón’.
En ple Parc Natural de Montseny, trobem un vell castell, fusió entre la fortificació romànica exterior y el palau gòtic interior. Una fortalesa medieval de gran bellesa que ha resistit el pas del temps y moltes batalles. Es tracta del Castell de Montsoriu, una edificació documentada des de l’any 1002 i reformada al segle XIV. Durant aquest temps, el castell es transforma per adaptar-se a les diferents necessitats dels seus habitants.
La fortalesa està formada per 3 recintes emmurallats concèntrics: el recinte Sobirà, el pati d’armes i el recinte Jussà. El recinte Sobirà (s. X-XII) és el més elevat i destaca per la Torre de l’Homenatge. També trobem aquí la capella preromànica de Sant Pere, que conserva pintures romàniques i la sala gòtica. En un segon nivell, trobem el pati d’armes, zona principal del castell. Construït entre els segles XII i XIV, estava cobert parcialment per una galeria porticada. En darrer lloc trobem el recinte Jussà, amb 4 torres rectangulars que tenien la funció de protegir la porta d’accés al castell.
Va ser la residència de la família dels vescomtes de Cabrera fins al segle XV, quan es van mudar a Blanes.
Trobem aquesta fortificació militar al municipi de Torroella de Montgrí i està anomenada bé cultural d’interès nacional. Es troba al cim del massís del Montgrí, al terme de Torroella de Montgrí, Baix Empordà. Fou construït entre 1294 i 1301 pel rei Jaume II, degut al conflicte de poder entre ell i els Comtes d’Empúries. La data de començament de les obres es desprèn dels escrits de Jaume II al seu procurador Bernat de Llevià, veí de Torroella, en el qual el rei li encarregava l’administració i direcció de les obres del castell.
Per a la construcció es comptà amb les rendes reials de Torroella i un impost sobre els bous d’Ullà i Albons. Tres anys després, el mateix Bernat de Llevià va rebre la custòdia del castell. Avui és un excel·lent mirador del golf de Roses, la plana circumdant i el litoral fins a la platja de Pals.
Si vols descobrir més sobre aquest Castell i veure les panoràmiques que ofereix, apuntat a la nostra excursió que fem al Castell de Montgrí.
Aquesta fortificació la trobem dalt d’un turó amb una gran visibilitat, per la necessitat de controlar el Salí i la vall del Cardener. Entre els segles XI i XV, el Castell va ser la residència dels senyors de Cardona, una de les nissagues més importants de la corona d’Aragó, enriquides gràcies al negoci de la sal.
El seu prestigi de fortificació militar inexpugnable, l’ha convertit en un dels castells més importants perquè al llarg de tots els seus anys d’existència ha resistit a nombrosos intents d’invasió, també fins que va defallir i va caure en mans de Felip V durant la guerra de Successió.
Aquest castell fou construït al segle XII, dalt d’un turó dominant el poble de Miravet, situat als peus del riu Ebre. Aquesta petita població fou establida pels àrabs que edificaren un castell posteriorment convertit en fortalesa-monestir per l’Orde dels templers després de la seva conquesta el 1153. La uniformitat de la construcció mostra que els templers van aixecar l’edifici en poc temps. Les restes de l’antiga fortalesa andalusina són presents en alguns trams de la muralla i en part de les construccions del recinte superior.
És considerat un dels millors exemples d’arquitectura romànica de transició, religiosa i militar de l’Orde del Temple, de la qual va ser també seu principal a la Corona d’Aragó. L’edificació es troba en molt bones condicions, malgrat les guerres que ha viscut com la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió, la Guerra del Francès, la Batalla de l’Ebre…
La fi d’aquest Castell era protegir la frontera amb França, i acollir la infanteria, la cavalleria i l’artillera en cas de conflicte armat, un cop finalitzada la guerra dels Trenta anys. Anomenat en honor al monarca que governava en aquell moment, fou ubicat estratègicament a la plana de l’Empordà, zona en conflicte entre Catalunya i França, a conseqüència del trasllat de les fronteres provocat pel Tractat dels Pirineus. És el monument més extens de Catalunya i una de les fortificacions més espectaculars del continent Europeu.
Si vols descobrir tots els racons i història que amaga Catalunya, descobreix les nostres activitats d’aquest proper mes, fent clic en aquest enllaç.