Itinerari: Des de l’estació de metro Jaume I (L4), sortint a Via Laietana, agafeu el c/de la Bòria, creueu la Plaça de la Llana i seguiu per c/Corders fins a l’alçada del c/Montcada, on hi trobareu la capella d’en Marcús; seguidament, resseguiu el c/Montcada en direcció mar fins al Born.
Ens endinsem al cor de Barcelona, on conflueixen els antics barris de Santa Caterina i La Ribera, sorgits de l’expansió de la ciutat medieval fora de les muralles romanes. Resseguint el carrer de la Bòria, per on es feia “baixar” els condemnats a escarni públic, arribem a la plaça de la Llana, que deu el seu nom al producte que hi tenia mercat. Malgrat el pas dels segles, aquest racó, on conflueixen diversos passos coberts sota arcs, conserva l’essència de la ciutat antiga.
Seguint endavant pel c/dels Corders arribem a la capella d’en Marcús. Aquesta església, que se’ns descobreix com un miracle al bell mig de Barcelona, fou construïda al s.XII en un estil romànic que encara es pot apreciar a l’exterior. Originàriament formava part d’un conjunt més ampli que comprenia un hospital per a pobres, un allotjament per a peregrins i un cementiri.
Girant ara pel c/Montcada, caminem fins creuar el c/Princesa i seguim endavant, arribant al tram més sumptuós del carrer. A banda i banda, s’obren nombrosos “palauets” que foren els rics habitatges de nobles i mercaders a l’Edat Mitjana. A mà esquerra destaca el Palau Aguilar, seu originària del museu Picasso de Barcelona (1963), que a mesura que s’ha anat ampliant ha englobat també el palau Baró de Castellet, el palau Meca, la casa Mauri i el palau Finestres.
Enfront s’obre el palau Nadal i el dels marquesos de Llió, seu del Museu de les Cultures del Món. Si seguim caminant, direcció mar, veurem també el Palau Dalmases, on l’any 1700 s’hi reunia l’Acadèmia dels Desconfiats, que aplegava els partidaris de l’Arxiduc Carles d’Àustria abans de la Guerra de Successió. Malgrat les reformes patides, tots aquests “palauets” mantenen una mateixa estructura articulada entorn a un pati d’on surt l’escala que puja als estatges superiors.
Finalment, arribem al passeig del Born, l’antiga plaça major de Barcelona, lloc de tornejos, mercats i celebracions, que va quedar escapçada arran de l’aixecament de la Ciutadella (1716).
En conjunt, aquesta petita ruta és una immersió pels carrers i places, plens d’història, de la nostra ciutat mil·lenària. Una descoberta que podem combinar tot apreciant l’obra de Picasso o les mostres d’art d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania que trobem al Museu de les Cultures del Món.
Text per Adrià Mainar, Guia del Centre Europeu de Barcelona.