Return Share
Ruta per la Barceloneta
Ruta per la Barceloneta
Compartir Post


 

La Barceloneta és un dels barris més peculiars de Barcelona, i el seu desenvolupament està profundament marcat pel seu vincle amb el Mediterrani. L’aspecte inconfusible dels seus carrers estrets i allargats, amb les façanes enfosquides per la sal, on penja la roba dels seus habitants i l’aroma a mar, ja li atorguen una identitat pròpia. A més, la barreja de comerços i restaurants tradicionals amb d’altres enfocats als turistes, fan que encara valgui molt més la pena fer-hi una bona passejada per estirar les cames.

Començarem la nostra ruta a l’Estació de Metro de Ciutadella I Vila Olímpica. Només sortir al carrer, ens adonem que estem rodejats de parcs i a tocar de la Universitat Pompeu Fabra, en un ambient molt tranquil. I es que aquesta zona, que va servir per allotjar els esportistes dels jocs olímpics de 1992, ha sabut mantenir el seu encant.

 

 

A continuació, en dirigirem tot recte fins a arribar al Passeig Marítim de la Barceloneta. Allà, podrem trobar el nostre primer punt d’interès, el Peix d’Or. Obra de Frank Gehry s’ha convertit en un dels símbols de la Barcelona post olímpica. Cada matí, el sol es reflecteix sobre les escames daurades d’aquesta escultura de 56 metres de llargària i 35 d’alçada, que sembla voler capbussar-se en el mar. Tot seguit, continuarem caminant pel Passeig, fins que a la nostra dreta descobrirem un parc.

El parc de la Barceloneta es localitza on abans hi havia l’antiga fàbrica de Catalana de Gas, de la qual encara s’hi conserven alguns elements històrics d’una de les especialitzacions més importants de la ciutat al segle XIX: el gas. Un dels més destacats és la coneguda Torre de les Aigües, obra de l’any 1907 construïda per l’arquitecte Josep Domènech i Estapà. L’edifici és reconeixible pel seu estil modernista, amb una coberta cònica de maó vist ornamentada amb trencadís de ceràmica. Pel que fa a la vegetació, en aquesta zona verda, abunden els pins blancs, les tipuanes i els tamarius, una espècie molt ben adaptada als ambients salins. Tocant al passeig Marítim, veiem també un grup de bellaombres, washingtònies i les palmeres de dàtils.

Després, anirem cap al nucli del barri de la Barceloneta, relaxant-nos pels seus carrers distribuïts de manera ortogonal. La nostra pròxima parada és Sant Miquel del Port. Aquesta església parroquial ubicada a l’encantadora plaça de la Barceloneta i projectada per l’enginyer Pedro Cermeño el 1753 i enllestida el 1755 és una obra destacada de l’arquitectura barroca classicista a Catalunya. 

Tot seguit anirem a la plaça del Poeta Boscà, una de les més grans del barri. Punt de trobada del veïnat de la Barceloneta, és un espai ideal per relaxar-se i seure en alguna de les terrasses per prendre la famosa ‘Bomba de la Barceloneta’ a l’autèntic restaurant “La Cova Fumada”, d’on és originària. Aquesta pilota de patata arrebossada, farcida de carn picada i acompanyada d’allioli i salsa picant de segur que et sorprendrà. A la plaça també hi trobem el mercat de la Barceloneta, modernitzat per l’arquitecte Josep Miàs, i que va merèixer el premi Ciutat de Barcelona 2007.

 

Ara, tornem al mar per veure l’escultura de ‘L’Estel ferit’ de Rebecca Horn. Formada per 4 blocs d’acer que s’enfilen sobre un pedestal de formigó, cada bloc, envoltat de finestrals de vidre, s’articula com un mòdul independent. Un damunt de l’altre, aquests cubs, semblen ballar amb fragilitat i sostenir-se per atzar. Horn volia immortalitzar els mítics xiringuitos que fins pocs anys abans del 1992 poblaven la línia marítima de la Barceloneta. Unes barraques deteriorades, però plenes d’encant que van passar a millor vida amb la remodelació de la ciutat preolímpica. 

 

Continuarem recorrent el Passeig Marítim, envoltats de persones gaudint de la brisa marina, fent esport, relaxant-se llegint un llibre o escoltant i música, i arribarem fins al darrere de l’hotel W, on hi ha un bonic mirador, amb uns esglaons on seure i veure el mar mediterrani. A més podrem caminar pel recent Passeig del Trencaones (de 400 metres de longitud i 4.920 metres quadrats), construït el 2018, i que dona continuïtat al Passeig Marítim i recupera el vincle amb el barri de la Barceloneta, que en el passat tenia l’històric trencaones. 

Encetarem el final del nostre recorregut passejant pel concorregut passeig de Joan de Borbó. Al llarg de la ruta tindràs vistes dels vaixells atracats a la pintoresca zona Marina. Al llarg del passeig trobaràs , gelateries, restaurants de marisc i bars i just darrere de Joan de Borbó trobaràs els petits carrers històrics de la Barceloneta. A més, molt a prop del metro veuràs el Museu d’Història de Catalunya.

 

Desitgem que hagis gaudit del recorregut i fins la pròxima!

 

Text per Marc Cadena.

 

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar