Pròximament, amb el Centre Europeu coneixerem en un nou Cicle Cultural Descobrir Barcelona, la figura de Joan Brossa (1919-1998). Poeta excepcional, va ser innovador i molt creatiu, anant més enllà dels cànons més tradicionals del vers. Va fusionar de manera transversal, l’escultura, peces teatrals, guions cinematogràfics, la pintura o el dibuix amb la poesia com ningú havia fet abans. Era capaç tant de crear estructures literàries complexes com les més minimalistes, el que va aconseguir atreure amplis espectres de la societat, des dels més erudits fins al públic més genèric.
Jugava amb la forma de les lletres, aparellant elements que provenien de contextos diferents, connectant el sentit de la vista amb la paraula. Alhora mostrava un esperit de creació combatiu, crític i punyent, que el van convertir en un prestidigitador del llenguatge.
Va iniciar-se en l’escriptura de manera ocasional quan va ser mobilitzat durant la Guerra Civil. Un cop va tornar a Barcelona (1941) va conèixer J.V. Foix, Joan Miró i Joan Prats i gràcies als seus consells va escriure sonets, proses, odes i teatre. L’any 1941 va fer els seus primers poemes visuals i el 1947 fundà la revista Dau al Set, amb Antoni Tàpies i Joan Ponç entre d’altres. Als anys seixanta va continuar col·laborant amb Tàpies i Miró i amb el temps amb altres artistes com Frederic Amat, Chillida, Niebla o Perejaume. Nosaltres et recomanem com a lectura, Novel·la (1965, amb Tàpies) i Tres Joans (1978, amb Miró). Poc a poc, es va anar situant com una de les figures més rellevants de la literatura catalana contemporània a la vegada que era reconegut en l’àmbit mundial com a artista plàstic.
També, des dels anys quaranta, va estar escrivint accions-espectacle i tota mena de gèneres parateatrals, com monòlegs, ballets, concerts, llibrets d’òpera… Tanmateix, va fer col·laboracions amb els músics Josep M. Mestres Quadreny i Carles Santos. En els seus últims llibres, es constata una continguda i emotiva reflexió sobre la vida i la mort, plena de digressions.
Aquí tens les dates en les quals et pots apuntar per descobrir la figura d’aquest artista polièdric: