Return Share
Els 4 pobles amb més encant de la Vall d’Aran
Els 4 pobles amb més encant de la Vall d’Aran
Compartir Post

Arties

Arties té poc més de 500 habitants i es troba a 1.143  metres d’altitud en la confluència del riu Valarties amb el riu Garona. Per a molts aquesta és la ciutat més bonica de la Vall d’Aran, principalment pel seu interessant nucli urbà que compta amb les cases renaixentistes més destacables de la Vall i també per ser una de les entrades a la vessant aranesa del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, per la ribera de Valarties.

Al nucli antic trobem l’església parroquial de Sta. Maria d’Arties, construcció romànica de segle XI-XII amb un campanar molt elegant realitzat a finals de segle XIII. Aquesta obra arquitectònica té tres naus separades per pilars cilíndrics. Destaca, sobretot per l’important nombre i la qualitat de les seves pintures. D’altra banda, a nord de la població i a la dreta de la Garona hi ha l’església de Sant Joan d’Arties, edifici gòtic de finals de segle XIV, amb un campanar octogonal.

Bossòst

Bossòst és una alegre població del Baix Aran amb botigues que atreuen molts visitants, gràcies a la seva proximitat amb França des d’on s’arriba a través de l’encantador Port del Portilhòn.

Aquest poble destaca per la seva fascinant arquitectura romànica aranesa, com podem veure en  l’Església dera Mair de Diu dera Purificacion. Aquesta església parroquial és una perfecta combinació de les principals característiques d’aquest art romànic amb la seva planta basilical amb tres absis decorats amb arcuacions i bandes llombardes. A dins, hi trobem un fragment de pintura mural situat a l’absis central, on s’intueix la representació de l’escena de l’Epifania.

La població destaca també per les set capelles romàniques que l’envolten i que segons la llegenda, els seus habitants les van construir al segle XIX per protegir-se de la pesta. A més, a Bossòst trobem l’única serradora que queda a la Vall d’Aran, últim testimoni d’una activitat clau en l’economia de la Vall. Una altra de les activitats comercials preponderants segles enrere en aquesta zona del Baix Aran, va ser la mineria com demostren les restes de les mines de Margalida. Els seus boscos són freqüentats per l’os bru i en les seves aigües es reprodueix cada estiu el tritó pirinenc.

A més, Bossòst ressalta pel seu bonic passeig arbrat a la ribera de la Garona anomenat Eth Grauèr, al voltant del qual sol haver-hi molta animació a les seves botigues, bars i restaurants.

Vielha

Vielha gaudeix l’honor de ser la capital de la Vall d’Aran. En aquesta població viu el 40% dels habitants de la comarca i és, sens dubte, el seu centre neuràlgic. Abraçada per cims que superen els 2000 metres, Vielha és un autèntic encreuament de camins què val la pena recórrer tranquil·lament. Els seus carrers i edificis formen un interessant nucli comercial on podràs trobar tota mena de comerços com productes artesans dela Vall d’Aran, botigues d’alta muntanya, restaurants…

L’església de Sant Miquèu, dedicada al sant que va ser també príncep i a l’interior de la qual es troba l’apreciat Crist de Mijaran, configura el centre de la ciutat. Les pintures gòtiques i barroques que es conserven a l’església parroquial de Vielha són altres tresors que amaga, mentre que a l’exterior destaca la seva imponent torre octogonal rematada amb un esvelt campanar de pissarra, típic de la Vall d’Aran. Sense deixar el nucli antic, hi ha un altre edifici històric que val la pena visitar, el Museu de la Llana en el que es pot veure una teixidora Mülle Jenny, que va ser clau en els tallers tèxtils durant la Revolució Industrial, i que mostra l’apogeu que va tenir aquest sector a la regió  durant el segle XIX.

Vilamòs

Catalogat com el poble més antic de la Vall d’Aran, Vilamòs es troba en un altiplà de les vessants de la muntanya d’Uishèra. En ell podem gaudir veient l’Església de Santa Maria, edifici romànic (s. XI-XII) que incorpora en els seus murs gran nombre d’elements romans.

Al carrer principal, està situada la casa Ecomuseu Ço de Joanchiquet, on es pot descobrir de manera molt detallada l’estil de vida i costums tradicionals dels aranesos fins al segon terç de segle XX. Al carrer lateral del museu, crida l’atenció un antic safareig. Mentre fem una passejada pel poble, ens podem delectar amb unes magnífiques vistes als boscos i a les muntanyes que envolten aquest encantador racó del Pirineu.

 

 

Si vols visitar alguns d’aquests pobles, vine de viatge amb el nosaltres a L’Alta Garona i La Vall d’Aran del 9 a l’11 d’octubre.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar