Return Share
El Parc Natural de l’Albufera
El Parc Natural de l’Albufera
Compartir Post
Història Natura

El Parc Natural de l’Àlbufera és un espectacular racó del País Valencià, on trobem nombroses espècies animals i vegetals, que creen una explosió de Biodiversitat. Però com es va formar l’Albufera? L’origen té lloc milers d’anys enrere, quan un golf marí que s’estenia entre les desembocadures dels rius Túria i Xúquer va quedar, primer, aïllat de la mar Mediterrània i, a poc a poc, parcialment reomplert amb les aportacions sedimentàries dels dos rius.

I d’on prové el seu nom? Albufera significa, segons el seu origen àrab al-buhayra, el petit mar. En alguns poemes àrabs se l’anomena, però, Mirall del Sol, terme que ja dona a entendre la bellesa i el romanticisme que caracteritza aquest paratge.

Aquest espai de gran valor naturalístic és la llar de gran multitud d’aus aquàtiques, tant de les que s’hi reprodueixen com les que la visiten de manera estacional. Més de 350 espècies ornítiques utilitzen aquest ecosistema, entre les quals destaquen les 240 i 250 que són visitants habituals cada any i  90, que s’hi reprodueixen cada any. Durant l’època de cria és quan l’Albufera adquireix la taxa de població més gran. I és que, per exemple, les colònies d’ardeids o agrons poden superar en conjunt les 6.000 parelles ubicades a les mates del parc.

Entre les espècies més nombroses cal ressaltar l’esplugabous, el martinet ros i l’agró imperial. També, es poden observar milers de gavines i bernats pescaires, que arriben a ser entre 20.000 i 40.000 exemplars i l’ànec vermell, que pot superar els 10.000 exemplars. Altres habituals són l’ànec blau, el xarxet comú, el rabassot… A més, hi trobem més d’un centenar d’espècies de peixos (Angules, tenques, mujols …) i altres animals com rates d’aigua, granotes, guineus, conills…

Entre el llac i el mar, hi ressalta també la Devesa del Saler, un ecosistema mediterrani, on les dunes formades per l’aixecament de la sorra a causa del vent i els boscos de pins conformen un paisatge únic. Al voltant de la llacuna, hi ha grans extensions de camps d’arròs. Actualment, els arrossars són la principal activitat econòmica del Parc Natural, ja que la fama que precedeix l’arròs valencià i la seva denominació d’origen en fan un cultiu pròsper. A l’encant natural del parc, s’uneix la riquesa etnològica de les poblacions que l’envolten, com el Palmar. T’ofereix la possibilitat d’observar la seva riquesa des de les seves tradicionals barques i embarcacions de vela llatina.

Com a curiositat, Canyes i fang, la novel·la del cèlebre escriptor valencià Vicente Blasco Ibáñez, està ambientada a l’Albufera de principis del segle XX. El relat costumista retrata la realitat social de l’època, així com l’entorn, amb gran precisió.

Si vols veure el Parc Natural de l’Albufera i conèixer la ciutat de València al Febrer 2023, fes clic aquí.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar