Return Share
El Parc Natural de l’Albufera
El Parc Natural de l’Albufera
Compartir Post
Història Natura

El Parc Natural de l’√Älbufera √©s un espectacular rac√≥ del Pa√≠s Valenci√†, on trobem nombroses esp√®cies animals i vegetals, que creen una explosi√≥ de Biodiversitat.¬†Per√≤ com es va formar l’Albufera? L’origen t√© lloc milers d’anys enrere, quan un golf mar√≠ que s’estenia entre les desembocadures dels rius T√ļria i X√ļquer va quedar, primer, a√Įllat de la mar Mediterr√†nia i, a poc a poc, parcialment reomplert amb les aportacions sediment√†ries dels dos rius.

I d’on prov√© el seu nom? Albufera significa, segons el seu origen √†rab al-buhayra, el petit mar. En alguns poemes √†rabs se l’anomena, per√≤, Mirall del Sol, terme que ja dona a entendre la bellesa i el romanticisme que caracteritza aquest paratge.

Aquest espai de gran valor natural√≠stic √©s la llar de gran multitud d’aus aqu√†tiques, tant de les que s’hi reprodueixen com les que la visiten de manera estacional.¬†M√©s de 350 esp√®cies orn√≠tiques utilitzen aquest ecosistema, entre les quals destaquen les 240 i 250 que s√≥n visitants habituals cada any i ¬†90, que s’hi reprodueixen cada any. Durant l’√®poca de cria √©s quan l’Albufera adquireix la taxa de poblaci√≥ m√©s gran. I √©s que, per exemple, les col√≤nies d’ardeids o agrons poden superar en conjunt les 6.000 parelles ubicades a les mates del parc.

Entre les esp√®cies m√©s nombroses cal ressaltar l’esplugabous, el martinet ros i l’agr√≥ imperial. Tamb√©, es poden observar milers de gavines i bernats pescaires, que arriben a ser entre 20.000 i 40.000 exemplars i l’√†nec vermell, que pot superar els 10.000 exemplars. Altres habituals s√≥n l’√†nec blau, el xarxet com√ļ, el rabassot… A m√©s, hi trobem m√©s d’un centenar d’esp√®cies de peixos (Angules, tenques, mujols ‚Ķ) i altres animals com rates d’aigua, granotes, guineus, conills…

Entre el llac i el mar, hi ressalta tamb√© la Devesa del Saler, un ecosistema mediterrani, on les dunes formades per l’aixecament de la sorra a causa del vent i els boscos de pins conformen un paisatge √ļnic.¬†Al voltant de la llacuna, hi ha grans extensions de camps d’arr√≤s. Actualment, els arrossars s√≥n la principal activitat econ√≤mica del Parc Natural, ja que la fama que precedeix l’arr√≤s valenci√† i la seva denominaci√≥ d’origen en fan un cultiu pr√≤sper.¬†A l’encant natural del parc, s’uneix la riquesa etnol√≤gica de les poblacions que l’envolten, com el Palmar. T’ofereix la possibilitat d’observar la seva riquesa des de les seves tradicionals barques i embarcacions de vela llatina.

Com a curiositat, Canyes i fang, la novel¬∑la del c√®lebre escriptor valenci√† Vicente Blasco Ib√°√Īez, est√† ambientada a l’Albufera de principis del segle XX. El relat costumista retrata la realitat social de l’√®poca, aix√≠ com l’entorn, amb gran precisi√≥.

Si vols veure el Parc Natural de l’Albufera i con√®ixer la ciutat de Val√®ncia al Febrer 2023, fes clic aqu√≠.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar