Return Share
Els Orgues de la Natura
Els Orgues de la Natura
Compartir Post

La naturalesa sovint construeix meravelles arquitectòniques que ni als millors arquitectes ni escultors se’ls podria acudir. Això ho podem observar precisament al Sud de França, concretament a la regió del Llenguadoc Rosselló, no gaire lluny de la ciutat de Perpinyà.

Ens referim a les Orgues d’Ille sur Têt, una espectacular formació rocosa, que amb la gran muntanya del Canigó de fons, dibuixa una escena de fantasia. La tasca incessant de l’aigua i del vent al llarg dels segles han estat els principals autors d’aquesta meravella natural que s’assembla amb força claredat al típic orgue d’una església d’enormes proporcions. El paisatge que podràs contemplar allà és similar al de la Capadòcia de Turquia, el Bryce Canyon dels Estats Units o les Bardenas Reales o l’altiplà de Granada a Espanya.

Les Orgues d'Ille sur Tet, Languedoc-Roussillon, Pyrenees-Orientales, France.

A més, allà hi podem veure les curioses xemeneies de fades – també anomenades senyoretes amb barret- columnes de roca tova d’origen sedimentari, que semblen llaurades per artistes moderns i que sovint arriben als 10-12 metres.

El més fascinant és que Les Orgues d’Ille sur Têt, és un espectacle natural molt viu, ja que la seva forma va canviant amb el temps a mesura que les pluges i el vent van modificant la seva forma. Cada gota d’aigua que llisca per la xemeneia erosiona de manera imperceptible la sorra o l’argila, però la seva insistència de manera indestructible ha acabat fent que es gravin els famosos «tubs d’orgue», els orgues.

El terme «òrgan» s’utilitza en geologia per als buidatges de basalt que se solidifiquen en tubs llargs. Les alternances de calor i humitat actuen sobre l’argila, aquesta s’infla i es contrau, tipus esponja. Com a resultat, es marquen les esquerdes que es poden contemplar en aquest paratge. És sens dubte un lloc màgic on passejar, relaxar-se i connectar amb la natura i deixar-se portar per aquest amfiteatre de parets tallades a columnes gegantines, abraçats per un entorn àrid i sec, on de rerefons s’escolta un rierol.

 

Si vols descobrir les Orgues d’Ille sur Têt participa en el viatge cultural al Rosselló i El Parc Natural de Sigean, als peus del Canigó.

 

Text per Marc Cadena

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar