Return Share
Els Jardins Artigas: art i natura
Els Jardins Artigas: art i natura
Compartir Post
Art Història Natura

Les fàbriques

La Catalunya del segle XIX va ser una terra de fàbriques, indústries, colònies i treballadors. Una zona de molta producció que necessitava l’energia suficient per fer funcionar tota la maquinària. És per això que els empresaris catalans van decidir col·locar les seves instal·lacions a prop d’una font d’energia molt potent i menys costosa que el carbó: l’aigua. Així és com la majoria de les colònies, normalment tèxtils, es concentraven a les lleres del riu Llobregat, pel Baix Berguedà i el Bages.

Un d’aquests empresaris va ser Joan Artigas i Alart, el coprotagonista d’aquesta història; l’altre protagonista el deixarem per més endavant, però de ben segur el coneixereu. El senyor Artigas va ser un dels propietaris de la fàbrica tèxtil Ca l’Artigas, fundada a finals del segle XIX, a tocar de la Pobla de l’Illet.

Ben a prop, hi havia un altre empresari molt conegut per tothom en aquell moment i encara avui dia: Eusebi Güell i Bacigalupi qui, amb la seva enorme fortuna, va fundar a inicis del segle XX la primera fàbrica de ciment Pòrtland de Catalunya, coneguda amb el nom d’Asland i situada al Clot del Moro, a poc menys de 4 quilòmetres de la Pobla de l’Illet. Va ser un negoci molt pròsper, va donar feina a uns 200 treballadors i cada any es produïen unes 80.000 tones de ciment. Però per alimentar aquesta fàbrica no podien fer servir les aigües del riu Llobregat. El que feien era extreure el carbó de les mines de Catllaràs, a més de 8 quilòmetres caminant del nucli de la Pobla de l’Illet, d’on eren la majoria de treballadors de l’Asland. És per això que el senyor Güell va decidir construir a prop de les mines un habitatge pels treballadors i enginyers: el Xalet de Catllaràs. L’arquitecte d’aquest habitacle va ser l’altre protagonista de la nostra història, l’artista predilecte del senyor Güell. Segurament ja el tindreu al cap… sí, Antoni Gaudí!

Els jardins

Els Jardins Artigas i Castellar de N'Hug

Durant aquesta feina, Gaudí es va allotjar a casa d’uns amics de Güell. I aquí és on s’ajunten les dues històries: aquests amics eren la família Artigas. Van ser uns grans amfitrions i l’arquitecte els hi ho volia agrair. És per això que va dissenyar un jardí meravellós per a un terreny que la família tenia just davant de casa seva i de la fàbrica tèxtil de la Pobla de l’Illet. Un jardí que unia naturalesa, escultura, arquitectura i religiositat en una simbiosi perfecte; a través de rierols, escales, baranes, jardineres, ponts, formes esculpides a la roca… un projecte només capaç de dur-se a terme per un geni com Antoni Gaudí. Us ho imagineu?

Us convidem a participar en les pròximes sortides de jardins del nostre calendari d’excursions i activitats.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar