đź’ˇFES-TE SOCI/AÂ |Â PROMOS
Itinerari: Des de l’estaciĂł de metro Sant Pau-Dos de Maig (L5), sortida Dos de Maig, pugem pel c/Dos de Maig fins al c/Sant Antoni Maria Claret. Creuant el carrer, girem a la dreta i ens trobem davant l’esglĂ©sia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Uns metres mĂ©s endavant, a mĂ esquerra, trobem l’entrada al recinte hospitalari, per la que hi podem accedir lliurement. Vist el conjunt, tornem a l’entrada, girem a l’esquerra i seguim caminant pel c/Sant Antoni Maria Claret fins al c/Sant QuintĂ, on trobarem, a mĂ esquerra, el jardĂ de la Casa de Convalescència.
L’any 1923 mor el prestigiĂłs arquitecte LluĂs Domènech i Montaner sense haver pogut veure finalitzat el seu recinte per a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Iniciat el 1902, el projecte havia nascut grĂ cies a la donaciĂł testamentĂ ria del banquer Pau Gil, que permetĂ© buscar una nova seu per a l’antic Hospital de la Santa Creu, ubicat fins llavors al Raval en una estructura que s’havia quedat petita i obsoleta.Â
Domènech i Montaner va realitzar el Pavelló de l’Administració, caracteritzat pel seu elegant campanar d’agulla i rellotge, i els pavellons que conformen l’actual Recinte Modernista, Patrimoni de la Humanitat. Tot i que us en recomanem la visita, avui veurem la part de l’hospital que en queda fora, construïda pel fill de l’arquitecte, Pere Domènech i Roura, qui durant els darrers anys del seu pare ja s’havia fet cà rrec de les obres seguint fidel el seu projecte i estil.
Prenent l’itinerari amunt descrit, comencem la visita per l’església del recinte hospitalari (*). Iniciada el 1923, quan el projecte comença a patir per falta de liquiditat, Pere Domènech i Roura realitza el cos de l’estructura amb maó vist i l’embelleix amb sanefes de cerà mica blava. Destaquen les columnes que sostenen la nau central i separen el presbiteri del deambulatori. L’any 1928, quan l’estructura ja estava gairebé enllestida, noves donacions permeteren enriquir l’interior amb vitralls de colors, un parell de púlpits sostinguts per dues figures imponents –el lleó de Sant Marc i el bou de Sant Lluc– i una creu rere l’altar amb un Crist de Josep Llimona.
Sortint de l’església, accedim al recinte hospitalari, de lliure accés. Tan bon punt entrem, a mà dreta, veiem el pavelló de Santa Victòria (1926). En aquest edifici, dedicat a la cura de les nenes malaltes, s’aprecia com Pere Domènech i Roura, tot i seguir el patró arquitectònic definit pel seu pare, és més auster en materials i ornaments donades les dificultats econòmiques del moment.
Seguim caminant, pujant per l’esquerra, i ens trobem entre l’esglĂ©sia, de la que se n’aprecien les absidioles decorades amb rajoles de colors, i el pavellĂł de Sant Frederic (1928), dedicat a la cura dels nens malalts. Una mica mĂ©s amunt, tombant a la dreta, podem veure la façana principal d’aquest pavellĂł, pel qual l’arquitecte va erigir un dels caracterĂstics cupolins que trobem a les torres d’aigua dels pavellons modernistes.
Seguint endavant, arribem a un espai ampli des d’on apreciem a mĂ esquerra un gran pavellĂł amb una portalada barroca que sembla fora de lloc. Es tracta d’una de les ales del convent de les germanes que atenien els malalts (1920’) i que es va dedicar a les cuines de l’hospital. La portalada provĂ© de l’esglĂ©sia de Santa Marta, enderrocada amb l’obertura de la Via Laietana.Â
Al davant, trobem la “casa de mĂ quines” (1927), un edifici d’aspecte fabril amb xemeneia on hi havia les calderes que proveĂŻen de calefacciĂł i aigua calenta als pavellons del recinte. A la seva dreta, trobem el pavellĂł de Sant Antoni (1929), el mĂ©s desvirtuat per les transformacions patides durant els anys posteriors, dedicat a la cirurgia ortopèdica i traumatològica.Â
Baixant per davant d’aquest pavellĂł arribem a la cara posterior de la Casa de Convalescència, caracteritzada per les seves cĂşpules d’aire neobizantĂ. Reprenent la ruta, seguim baixant i arribem altre cop al pavellĂł de Santa Victòria, ara per la banda del darrere, des d’on apreciem un altre cupolĂ, l’escalinata d’accĂ©s i un mosaic veneciĂ que representa la santa.
Finalment, sortim del recinte hospitalari, girem a l’esquerra i caminem fins a la cantonada del c/Sant Antoni M. Claret amb c/Sant QuintĂ. AllĂ se’ns obre l’agradable jardĂ de la Casa de Convalescència. Enfront s’aixeca un gran pavellĂł de maĂł vist coronat per dues cĂşpules de rajoles de colors i articulat per dues ales simètriques unides per una galeria.
El vestĂbul, sostingut per columnes, destaca pels plafons cerĂ mics. L’edifici Ă©s la nova seu que Pere Domènech i Roura construeix per a la Casa de Convalescència (1930) (**), nascuda al s.XVII per cuidar dels malalts en procĂ©s de recuperaciĂł i fins llavors situada a tocar de l’antic Hospital de la Santa Creu.
*Es pot entrar a l’esglĂ©sia des de la porta del c/Sant Antoni Maria Claret o, havent accedit al recinte hospitalari (vegeu itinerari), pel lateral; l’obertura depèn de l’horari de les misses. **La Casa de Convalescència nomĂ©s obre entre setmana i permet accedir als jardins i vestĂbul.
Text per AdriĂ Mainar, Guia del Centre Europeu de Barcelona.