Return Share
Visitem La Casa de les Punxes
Visitem La Casa de les Punxes
Compartir Post
Art Barcelona

LA CASA DE LES PUNXES ENS OBRE LES PORTES

Els socis del Centre Europeu de Barcelona visitem La Casa de les Punxes! Tamb√© pugem al terrat i ens impregnem d’arquitectura, hist√≤ria, societat i art. Visitem el pis principal, per sentir-nos com burgesos de l‚Äô√®poca, amb els preciosos vitralls i cer√†miques.¬†No, f√≠sicament, no hem viatjat lluny, ens trobem a l’Avinguda Diagonal de Barcelona, a la conflu√®ncia amb el carrer Rossell√≥ i Bruc, on la Casa de les Punxes de l’arquitecte Puig i Cadafalch, ocupa tota l’illa. Aquesta tardor ens obre les seves portes. I, s√≠, viatgem lluny, molt lluny d’esperit.

casa-de-les-punxes-centre-europeu-1

L’ENC√ÄRREC DE LA FAM√ćLIA TERRADES

La fam√≠lia Terrades Brutau, vinculats a la ind√ļstria sabadellenca, va deixar l’her√®ncia al seu fill Bartomeu i va decidir construir tres cases per a les seves tres filles, l’√Ängela, la Josepa i la Rosa. Bartomeu fill encarreg√† el projecte al seu amic Josep Puig i Cadafalch. Exteriorment t√© l’aparen√ßa d’un sol edifici, per√≤ s√≥n tres independents i nom√©s comparteixen el terrat.¬†El resultat, aquest espectacular castell modernista amb influ√®ncies del g√≤tic europeu i l’estil plateresc, finalitzat el 1905. Puig i Cadafalch admirava molt l’arquitectura moderna del Nord d’Europa. Tamb√© es podria haver inspirat en un retaule de Dalmau, artista del Renaixement.

casa-de-les-punxes-centre-europeu-7

EL TERRAT

Una part de la visita consisteix a pujar al terrat ¬†on tenim l’oportunitat d’entrar a les emblem√†tiques torres! Uns plafons plens d’informaci√≥ i diverses activitats multim√®dia i interactives completen l’experi√®ncia. Per a fer-vos una idea, des de la torre i el seu gran mirador, hem contemplat les vistes de l’Eixample barcelon√≠ ideat pel Pla Cerd√†,. A m√©s, aquesta torre va ser llogada com a estudi pel decorador i pintor Enric Monserd√†. Monserd√† va ser, juntament amb l’arquitecte, el gran ide√≤leg de la Casa de les Punxes.¬†Un apunt curi√≥s: mentre el m√©s habitual era emmagatzemar el carb√≥ al soterrani, Puig i Cadafalch el va instal¬∑lar al terrat. De fet, aqu√≠ dalt, era on es feinejava: trobem unes casetes triangulars on vivien els conserges i una torre que acollia la bugaderia. M√©s curi√≥s, on es va guardar el carb√≥, ara trobem els aires condicionats. On hi havia la bugaderia, els nous serveis pels visitants.

 

 

Casa de les Punxes

EL PIS PRINCIPAL I LA LLEGENDA DE SANT JORDI

Amb l’experi√®ncia multim√®dia, hem reviscut La llegenda de Sant Jordi, on la Casa de les Punxes era el castell reial. Sant Jordi hi √©s present a l’edifici, potenciant la ideologia catalanista del creador.

La visita al pis principal, destinat a les propiet√†ries, ens ha perm√®s gaudir d’elements decoratius com els vitralls del Taller Amig√≥, el m√©s important de Barcelona, i el paviment hidr√†ulic. El modernisme reivindica la natura, amb motius florals, la tradici√≥ i el treball artesanal, amb l’√ļs de la forja, la cer√†mica i els vitralls.¬†Un altre apunt a destacar de la visita: la incorporaci√≥ del ferro com a element estructural, que va alliberar l’espai de parets mitgeres. Hem apreciat la distribuci√≥ original del pis, l’espai di√†fan que va crear Puig i Cadafalch.

EXTERIORS

La uniformitat exterior sembla evident. Per√≤ els professors N√ļria i Oleguer, ens descobreixen els elements decoratius que revelen qui era la propiet√†ria de cada casa.¬†Un dels distintius m√©s bonics s√≥n els plafons: l’√†ngel per l’√Ängela i les roses per la Rosa. Per a la Josepa es va esculpir la vara florida de Sant Josep. Tamb√© trobem altres detalls, com les inicials de cada una d’elles. √Čs molt lloable el treball de la forja i la pedra als mil i un detalls escult√≤rics.

√Čs a la fa√ßana de la Josefa que trobem el gran plaf√≥ de Sant Jordi, que misteriosament va sobreviure a la dictadura, tot i anar acompanyat de l’entenedora llegenda ‚ÄúSant Patr√≥ de Catalunya, torneu-nos la llibertat‚ÄĚ. I, aix√≤ que, el 1907, Lerroux va denunciar Puig i Cadafalch per ‘crims contra la integritat de la naci√≥’, qualificant l’edifici com ‘la casa del cr√≠men’. Despr√©s de passar per tribunals, tot qued√† en una an√®cdota pol√≠tica.

Sortim enriquits de cultura art√≠stica i arquitect√≤nica gr√†cies a l’imperant castell. Amaga, tallat en pedra, el retrat de Josep Puig i Cadafalch, com a signatura del seu gran creador… La trobem junts? Vine a descobrir aix√≤ i m√©s amb el Centre Europeu de Barcelona!

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar