Return Share
7 Curiositats de Bilbao
7 Curiositats de Bilbao
Compartir Post

Bilbao √©s una ciutat fascinant amb molts segles d’hist√≤ria, i amb una identitat pr√≤pia molt arrelada. Coneix-ne ara 7 curiositats que faran que gaudeixis encara m√©s de la visita.

  • Si passeges per Bilbao i et trobes una estrella a terra vol dir que et trobes al Carrer Andra Mari, al costat de l’edifici de la Borsa. I est√†s de sort perqu√® √©s l’√ļnic punt estrat√®gic del carrer des del qual √©s possible veure la Bas√≠lica de Begonya, patrona del senyoriu de Biscaia i que formava part del per√≠metre defensiu de Bilbao durant els setges carletes del segle XIX. Si vas caminant pels carrers de Bilbao i descobreixes aquesta curiositat, aprofita i fes-te una foto.

 

  • El Museu Guggenheim Bilbao va obrir les portes al p√ļblic per primera vegada el 1997.¬†La coberta exterior del Museu Guggenheim Bilbao est√† formada per prop de 33.000 fin√≠ssimes planxes de titani, material escollit per l’arquitecte canadenc Frank Gehry no nom√©s per la vistositat, sin√≥ perqu√® √©s immune a la possible corrosi√≥ per efecte de la pluja.¬†Algunes de les obres que arriben al Museu Guggenheim Bilbao s√≥n tan voluminoses que s’han de transportar per via mar√≠tima. Altres arriben al museu a la nit ja que el seu format fa necessari desmuntar els sem√†fors.

 

  • La famosa escultura floral de Jeff Koons que representa un cadell gegant de Terrier i que rep els visitants del Museu Guggenheim √©s tot un s√≠mbol de Bilbao. L’obra t√© 13 metres d’al√ßada i 15 tones de pes i est√† formada per una carcassa met√†l¬∑lica coberta de terra i unes 40.000 flors. Abans d’establir-se definitivament a Bilbao el 1997 , l’escultura va estar exposada al Museu d’Art Contemporani de Sidney (Austr√†lia) i a Alemanya. Puppy canvia de vestuari dues vegades a l’any. A la primavera i l’estiu llueix colorida amb un mantell format per beg√≤nies, alegries, lobelies, pet√ļnies i clavells. A la tardor/hivern abriga amb pensaments, una flor que resisteix b√© al fred, a la pluja i la calamarsa.
  • L’Hotel Carlton va ser seu del Govern Basc durant la Guerra Civil, circumst√†ncia que es pot apreciar avui dia a dos llocs de l’edifici: El primer, les escales de l’entrada principal des de la Pla√ßa Moyua, on encara es poden veure els respiradors de l’antic b√ļnquer. El refugi de formig√≥ va ser constru√Įt per ordre del Govern Basc per protegir el lehendakari Jos√© Antonio Aguirre i el seu gabinet de l’ex√®rcit franquista. I l’altre lloc √©s el Sal√≥ Luis Garc√≠a Campos, la sala on es reunien per debatre i celebrar els plens l’any 1936.

 

  • Una altra de les senyes d’identitat de la vila √©s la rajola. Ha anat pavimentant les voreres des dels anys 20-30, es fabricaven al carrer Mena. Les primeres rajoles eren de formig√≥ esquitxades amb ferritja de ferro i sorra gruixuda, molt pesada i dura amb la finalitat que la gent no rellisqu√©s els dies de pluja.

 

  • Rec√≥rrer l’entramat del Casc Vell de Bilbao actualment et porta per les famoses Siete Calles. Tot i aix√≤, en els seus or√≠gens, nom√©s van ser tres: Somera, Artecalle i Tender√≠a. Va ser al segle XV, al voltant de l’any 1442 quan ja es parla de la resta de carrers que existeixen actualment: Belosticalle, Carnisseria, Barrencalle i Barrencalle Barrena. Precisament, aquest carrer Somera, “el carrer de dalt”, √©s el que es reconeix com el carrer m√©s antic de Bilbao. Si avui dia √©s un lloc ideal per passejar, prendre l’aperitiu o reservar taula en un dels seus restaurants, segles enrere va servir com a part de la muralla que envoltava el Primer Bilbao.

 

  • Hi ha alguns dol√ßos que s√≥n caracter√≠stics de la ciutat, per√≤ un dels m√©s tradicionals √©s la Carolina. En una cassoleta de pasta de full es col¬∑loca un con de merenga amb xocolata i rovell d’ou. Altres postres populars s√≥n el past√≠s d’arr√≤s, el brioix de mantega, el past√≠s rus, el jesu√Įta de cabell d’√†ngel o el farcit de Vergara.

 

 

Escrit per Marc Cadena

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar